Fotograf Per Helander

Min historia

När människor frågade mig vad jag ville bli när jag blev stor svarade jag: fotograf!


Och så blev det! År 2000 var jag färdigutbildad fotograf och arbetade först som fotoassistent men 2005 valde jag att satsa helhjärtat som egen företagare. Tillsammans med en kollega startade jag fotografifirman Blink som en del av marknadsföringsnätverket Plan 2.


År 2009 blev jag helt egen under namnet Fotograf Per Helander och 2012 lämnade jag Plan 2 då jag och några kollegor skapade nätverket Kalabdrador.


År 2014 valde jag dock att lägga ned min verksamhet på grund av personliga skäl.  Jag kände också att jag behövde låta kameran vila i några år och prova lite andra saker. Just nu arbetar jag som försäkringsrådgivare på SEB och även om det är skönt med en jämn och trygg inkomst, saknar jag det kreativa i mitt liv. 


I början av 2021 träffade jag min sambo och blivande fru Agnes Waiswa. Vi började genast spåna idéer kring våra kreativa egenskaper; Agnes brinner för kommunikation och text och jag för foto. Agnes blev så inspirerad att hon sade upp sitt fasta jobb på Sundsvalls kommun för att starta eget som copywriter och kommunikationskonsult under hösten 2021.


Jag behövde dock lite mer tid på mig men efter att ha genomfört några uppdrag under slutet av 2021 Alnöl, Agnes bolag FjärilseffektenExcellence tandvård och Estetisk Medicin så har jag fått blodad tand.


Nu äntligen bestämt mig för att damma av kameran på allvar. Ibland behöver man få lite andra perspektiv för att blåsa liv i sin kreativitet!


Jag vill avsluta med att tacka min underbara Agnes för hennes energi och uppmuntran som fått mig att locka fram fotografen i mig. Det går inte att beskriva med ord hur otroligt roligt det är att få stå bakom linsen igen. 


Fotografi är en konstform där man kan förmedla så otroligt många känslor och är, enligt mig, en del av kärnan i en verksamhets branding.


Min sambo håller nog inte med mig nu, men en bild säger ju mer än tusen ord. Eller?

Från fotoutställningen Två rum, två uttryck, 2013

Omslagsbild till tidningen Mitthem, 2011

Himlabadet, 2010

“It is an illusion that photos are made with the camera… they are made with the eye, heart, and head.”
-Henri Cartier-Bresson